Voor welk type straatverlichting kiest u?

 

De gemeente Coevorden is eigenaar van de straatverlichting binnen de gemeente. De gemeente heeft daarmee de plicht om ervoor de zorgen dat de straatverlichting het goed blijft doen. In een deel van Schoonoord gaat de gemeente vanaf augustus van start met het vervangen van de straatverlichting. Waarom? De verlichting is verouderd en verbruikt veel energie. Ze zijn niet meer van deze tijd.

 

Wat gaat de gemeente doen?

De gemeente gaat de oude armaturen vervangen door led-armaturen. Ook gaan een aantal masten van 6m vervangen worden door masten met een hoogte van 4m.. De locatie van de lantaarnpalen blijft zoveel mogelijk hetzelfde. De ledverlichting bevat wit licht, waardoor er in de avonduren een ander straatbeeld ontstaat. De kleurherkenning en de zichtbaarheid verbetert op deze manier voor de weggebruikers.

 

Wat vindt u?

Nu denkt u misschien, wat is er behalve het licht, zo bijzonder aan een lantaarnpaal. Toch zijn ze qua uiterlijk erg bepalend voor het straatbeeld.  De gemeente Coevorden wil de bewoners graag mee laten beslissen over de toekomstige armaturen in hun wijk. Bij de doorgaande wegen (masten 6-8 m) maakt de gemeente zelf een keuze, maar voor de woonstraten (4 m) legt de gemeente drie keuzemogelijkheden voor aan de bewoners. Uiteindelijk gelden de meeste stemmen, want de gemeente past in het hele dorp één type armatuur toe.

Goed om te weten

Ondanks de ronde modellen van de drie armaturen zal het licht niet rond schijnen, maar door toepassing van een optiek zal er meer licht op straat en minder licht naar de huizen schijnen

Alle armaturen worden in de nachtelijke uren gedimd. Op deze momenten zijn er nauwelijks mensen op straat en is het overbodig om de verlichting volop te laten brandden. Alle armaturen zullen daarom tussen 23.00 uur en 06.00 uur worden gedimd naar 50%. Dit houdt in dat het armatuur op deze momenten voor de helft minder fel brandt.

Hoe kan ik kiezen?  door een bericht te sturen met uw keuze naar:  keuze@dbschoonoord.nl


    -  1  Innolumis Ariane
De Innolumis Ariane is onlangs voor het eerst toegepast binnen gemeente Coevorden. Dit armatuur is te zien bij het project Klinkenvlier (parkeerplaats). Het armatuur zit qua vormgeving dicht in de buurt bij de bestaande armaturen. Het is een klassiek “kegel model” met moderne ledverlichting.
   - 2  Sustainder Anne
De Sustainder Anne is nog niet toegepast binnen de gemeente Coevorden. Sustainder is een relatief nieuwe lokale leverancier in de markt van openbare verlichting. De armatuur wordt geassembleerd in Emmen. De armatuur is plat en heeft een moderne uitstraling.
  - 3  Philips Townguide
De Philips Townguide is ook toegepast in de gemeente Coevorden. De armatuur is toegepast in de Broekveldstraat in Sleen.
De armatuur heeft een moderne vorm met platte kap maar is ook voorzien van de “kegel vorm”.